Prostitution och sexuell exploatering
Sexuell exploatering är ett samlingsbegrepp för olika former av sexuellt utnyttjande. I svensk rätt är sexuell exploatering en definition av ett flertal olika brott, till exempel:
- Människohandel för sexuella ändamål
- Groomingbrott, dvs. när en vuxen person tar kontakt med ett barn i syfte att begå sexuella övergrepp mot barnet
- Köp av sexuell tjänst
- Framställning, innehav eller spridning av dokumenterade sexuella övergrepp mot barn (barnpornografibrott)
Genom att sprida den här informationen vill vi uppmärksamma att omfattningen av sexuell exploatering av barn och unga i Sverige är stor, och att den sker på många olika sätt.
Barn och unga som säljer sex kommer från alla typer av familjer i alla delar av samhället, från olika kulturer och från olika länder. Att sälja sexuella tjänster kallas i regel prostitution, vilket inte sällan förknippas med en stereotyp uppfattning om hur det går till: En person (oftast en kvinna) går på gatan och erbjuder sin kropp till män som passerar förbi i bilar.
Det sker såklart på det sättet också, men nuförtiden är det mer vanligt att det går till på andra sätt.
Barn och unga som säljer sex gör det oftast i sociala medier. På nätet finns forum som är helt avsedda för annonsering av sexuella tjänster. För barn och unga som befinner sig i sexuell exploatering finns få möjligheter att skonas från ytterligare utnyttjande. Genom användandet av sociala medier är den utsatte nästan alltid tillgänglig, och efterfrågan när det kommer till sexuell exploatering av ungdomar är enorm.
Inom begreppet ”prostitution” behöver det inte alltid förekomma rena pengar heller. Ett byte av någon form av sexuell tjänst mot tak över huvudet, mat, kläder, droger eller liknande är också en form av prostitution. Många som byter sexuella tjänster mot saker vill inte definiera sig som en del av prostitution och vissa vill heller inte tillstå att det finns en problematik kring det som sker. Vi på Alltid Sedd tycker inte, i kontakten med ungdomar, att det är viktigast vilka ord man använder – utan att det i vilket fall är en problematisk livssituation som man behöver stöttning att ta sig ur.
Det är aldrig den som utsätts för sexuell exploatering som bär ansvaret för det som sker. Det spelar ingen roll om barnet/ungdomen har möjliggjort exploateringen genom att sälja sexuella tjänster eller genom att ha gjort sig själv tillgänglig för exploatering på andra sätt.
